Honda Odyssey Forum banner

Zrób to sam: Wymiana sprężarki klimatyzacji w Hondzie Odyssey 2007

216K views 66 replies 30 participants last post by  DearSir  
#1 ·
Zrób to sam: Wymiana kompresora klimatyzacji w Hondzie Odyssey 2007

* Dla tych, którzy śledzą poniższy wątek (Sprzęgło klimatyzacji), zamieściłem w nim informację, że moje sprzęgło klimatyzacji przestało działać przy przebiegu 37 tys. km, następnie co 12 miesięcy, a ostatnio sprzęgło klimatyzacji spaliło się po 2 miesiącach (mam 80 tys. km):

http://www.odyclub.com/forums/52-2005-2010-odyssey/93901-05-compressor-clutch-troubleshooting-7.html

* Po wyjęciu starego kompresora (z przebiegiem 80 tys. km) zobaczyłem olej PAG za stojanem, więc moja teoria jest taka, że olej wyciekł przez przednią uszczelkę, kapiąc na obszar montażu, a także na samo sprzęgło, powodując poślizg. Gdy sprzęgło się ślizga, bardzo szybko się nagrzewa, powodując spalenie gumy (wewnątrz tarczy sprzęgła).

* Czas więc na wymianę kompresora klimatyzacji.

* Całkowity koszt:
---> Kompresor klimatyzacji = 255 $ online
---> Odzyskiwanie/doładowanie klimatyzacji = 75 $ + 30 $
---> Olej PAG = 8,00 $
---> Suma = 368 $
Hej, dealer Hondy wycenił na 1500 $, więc oszczędzam ponad 1100 $!

CZĘŚCI:

1. Kompresor:

---> 2005-2007 Ody: Kompresor Denso 471-1630 (poprzednia wersja to 471-1629, trzymaj się 471-1630!)

---> 2008-2010 Ody: Kompresor Denso 471-1638 lub 471-1639 (+/- VCM)

W porównaniu z 471-1630, 471-1638 lub 471-1639 ma o około 10 cm3 mniejszą pojemność, być może zmniejsza to ciśnienie w głowicy i być może dlatego nie widzimy spalonego stojana w modelach 2008-2010?

Nie jestem pewien, dlaczego Honda przeprojektowała kompresor klimatyzacji w połowie 3. generacji Ody. Być może podczas pracy VCM dostępna jest mniejsza moc, a zatem mniejszy kompresor?

* Co zaskakujące, Denso był dostarczany z nowymi uszczelkami typu O-ring x 3. Kupiłem kilka uszczelek typu O-ring Hondy, okazało się, że ich nie potrzebuję! W każdym razie:
80871-ST7-000 to uszczelka typu O-ring 5/8” do strony ssawnej
80872-ST7-000 to uszczelka typu O-ring 1/2” do strony wylotowej

2. Olej PAG:

* Użyj PAG-46 (olej NG 8). Kompresor był dostarczany z tylko 50 cm3 oleju, więc dodałem trochę więcej, patrz poniżej.

3. Klipsy plastikowe osłony przeciwbryzgowej:

* Kup je jako pakiet na eBay za grosze (nie kupuj ich u dealera Hondy!):
91501-S04-003, ilość = 7
91503-SZ5-003, ilość = 10
Sprzedawcy na eBay zwykle sprzedają ilość = 15 lub ilość = 20 za grosze.

4. Opaski zaciskowe na wypadek, gdyby osłona przeciwbryzgowa pękła tu i ówdzie.

5. Kilka śrub M6 x 1,0 x 16 mm, w sklepie z narzędziami to mają.

6. Opcjonalnie: Worek z osuszaczem PN 80101-SFE-003 kosztuje 40 $ u dealera, co jest zdzierstwem. Użyj ogólnego materiału w lokalnym sklepie z częściami samochodowymi za 10 $. Problem z tym workiem z osuszaczem: znajduje się on po stronie kierowcy skraplacza i pod spodem znajduje się metalowa rama blokująca nasadkę. Po prostu nie można go wymienić ze skraplaczem na miejscu, trzeba wyjąć skraplacz z samochodu, aby wymienić worek z osuszaczem!
Nie wymieniłem mojego worka z osuszaczem, mogę kontynuować tę debatę, ale mój system zawsze był szczelny i bez wycieków (takich jak wyciek ze skraplacza lub wyciek z przewodu).
W każdym razie, to Twój wybór.

UWAGI OGÓLNE

* Jeśli dopiero zaczynasz z HVAC, przeczytaj poniższy przewodnik z forum Honda Civic, aby poznać terminologię (kompresor, parownik itp.). Bardzo dobra recenzja, teoria działania, przewodnik rozwiązywania problemów itp.:

Przewodnik po klimatyzacji latem, jak to działa i kiedy nie działa - Honda-Tech

* Zastanawiasz się, jak działa kompresor klimatyzacji, oto kilka fajnych filmów:

DANE TECHNICZNE

1- Specyfikacja śrub:
* Śruby mocujące 12 mm 16 ft-lb.
* Połączenia 10 mm przy kompresorze klimatyzacji: 7,2 ft-lb.

Image

2- Pojemność systemu:

* R134a: 24,7- 26,5 uncji

* PAG: 2007-2010: 6 uncji. To jest trudna część, instrukcja Helm jest myląca w sposobie pisania, każdy komponent ma określoną ilość oleju.

* ---> Rozmawiałem z inżynierami z Denso HQ, podsumowując: 6 uncji dotyczy fabrycznego suchego dopasowania. Olej jest potrzebny tylko w kompresorze, gdzie indziej jest to uciążliwość. Po uruchomieniu systemu trochę oleju pozostanie w tylnych/przednich parownikach, trochę w skraplaczu. Dlatego podczas wymiany kompresora dodaj tylko 4 uncje. Najpierw spuść olej z nowego kompresora, a następnie dodaj tylko 4 uncje do kompresora. Zobacz poniżej!

NARZĘDZIE

Oprócz standardowego narzędzia, takiego jak nasadka metryczna, śrubokręt, potrzebne będą te specjalne narzędzia:

* Nasadka 5,5 mm lub 7/32 cala. Możesz to dostać w Sears.

* Szczelinomierze i narzędzie do sprzęgła klimatyzacji (aby utrzymać sprzęgło w miejscu podczas wyjmowania śruby 10 mm). Użyłem tego, aby ponownie wyregulować fabryczną szczelinę z 0,559 mm do 0,300 mm.

* Loctite do śruby 10 mm (użyłem tego jako dodatkowej ostrożności).

* Narzędzie do paska klinowego

* Gogle ochronne

* Manometr do ładowania klimatyzacji na wypadek, gdybyś sam odsysał/doładowywał.

* Miarka, nie używaj rzeczy z kuchni, kup nową miarkę za 2,00 $.

* Puste pudełko na nakrętki/śruby.

* Worki Ziploc i gumki do zatykania otwartych przewodów. To jest kluczowe!

* Zwróć uwagę na zawór bezpieczeństwa na dole kompresora, ten zawór otwiera się, gdy ciśnienie w systemie przekracza 450 psi (IIRC), dzieje się tak, gdy przekaźnik jest cały czas włączony:

PROCEDURA

* Idź do myjni dzień wcześniej i umyj podwozie wcześniej, aby zachować czystość.

* Możesz kupić pompę próżniową za 90 $, ale nie zajmuję się HVAC zawodowo. Za te same pieniądze uzyskałem dobrą obsługę w lokalnym warsztacie:

* Użyłem warsztatu „Brake Plus”. Mówią, że „odzyskiwanie” próżni różni się od „próżni” (przed naładowaniem R134a). W każdym razie, cena przez Brake Plus:

* 75 $ za odzyskanie R134a (odzyskali 2,0 funta R134a z mojego systemu)
* Poszedłem do domu i wymieniłem kompresor klimatyzacji
* Wróciłem, aby poddać system próżni (30-45 minut próżni), a następnie dodano R134a. Koszt = 30 $ za to.

1. Przód samochodu na rampach drewnianych, włącz Park. Teraz obróć koła całkowicie w prawo.

2. Zdejmij pasek. Mam silnik J35A6 (napinacz mechaniczny). Jeśli masz silnik J35A7, zobacz wątek paska rozrządu, aby uzyskać informacje o napinaczu hydraulicznym. W każdym razie, umieść narzędzie tak, jak pokazano, zostaw trochę miejsca, aby się odbiło, ponieważ po wyjęciu paska narzędzie przesunie się do przodu, uderzając w węże.
* GÓRNE koło pasowe to miejsce, w którym umieszczasz nasadkę 14 mm/narzędzie do paska.

UWAGA DOTYCZĄCA INSTALACJI: Zrób schemat prowadzenia paska do ponownej instalacji. Wskazówka: owiń pasek wokół wszystkich kół pasowych i zrób koło pasowe napinacza na końcu. Upewnij się, że pasek pasuje do WSZYSTKICH rowków podczas ponownego montażu. Niezastosowanie się do tego może spowodować ześlizgnięcie się paska i zaplątanie się wewnątrz komory TB, niszcząc silnik (zobacz forum dla tego wątku).

3. Zdejmij osłonę przeciwbryzgową. Spędziłem blisko 45 minut walcząc ze wszystkimi tymi głupimi plastikowymi klipsami. W moim BMW osłona przeciwbryzgowa wychodzi w 5 minut (śruby Phillips). Te klipsy Hondy są po prostu głupim projektem!
Zwróć uwagę, że Honda używa 2 różnych typów klipsów (małych i dużych) dla tego obszaru.

4. Teraz obszar prawego błotnika to kolejny głupi projekt. Śruba 10 mm zatarła się, podczas wyjmowania zakładka nakrętki (część wkładki) oderwała się od plastikowej wkładki! Zatem śruba jest połączona z uszkodzoną metalową zakładką. Spędziłem 1 godzinę walcząc z tą śrubą. Potem się poddałem i pociągnąłem ją do góry. Następnie podczas instalacji opaski zaciskowe rozwiązały problemy LOL!
- Złóż plastikową wkładkę, aby stworzyć miejsce do dostarczenia dziecka!

5. Odłącz zarówno przewody ssawne, jak i wylotowe (śruba 10 mm i nakrętka 10 mm). Natychmiast zakryj je workami Ziploc i gumkami, aby nie dopuścić do wilgoci.
UWAGA: Użyj nowych uszczelek typu O-ring dostarczonych z kompresorem.

6. Kompresor jest zamontowany za pomocą czterech (4) śrub 12 mm. Noś rękawice i idź powoli, upewnij się, że nasadka dobrze chwyta górne śruby. NIE uszkadzaj łba śruby.
* Kompresor jest wyjmowany przez nadkole.
* UWAGA: odłącz okablowanie w pobliżu wentylatora chłodnicy. Spójrz na okablowanie nowej części, zobaczysz zakładkę, ściśnij zakładkę, a następnie użyj małego płaskiego śrubokręta, aby rozdzielić 2 złącza. Zwróć uwagę, że podczas instalacji złącze musi być dopasowane do metalowej zakładki na osłonie wentylatora chłodnicy, aby nie dostało się do łopatek wentylatora! W każdym razie, obserwuj swoją fabryczną konfigurację przed ich rozłączeniem. Przepraszam, brak zdjęcia dla tej części, ale ktoś może je później zamieścić.

#2 · (Edited)
7. Stary kompresor miał bardzo, bardzo małą ilość oleju (nic nie wypływało do kubka). * Albo olej PAG wyciekł z przedniego uszczelnienia (myślę, że to mój przypadek), albo olej jest wysysany podczas fazy odzyskiwania (może guru od HVAC może się wypowiedzieć). * Śruba 5,5 mm zasługuje na wzmiankę! Jedna wyszła dobrze. Druga jest zerwana. Po wierceniu/wbijaniu za pomocą przebijaka/młotka wyszła. Więc użyłem dobrej śruby do „zagłębienia” i nowej, ogólnej śruby M6 x 1,0 x 16 mm do drugiego obszaru. Działało dobrze.

UWAGA: Wymień oring 1/2 cala na tym adapterze. Następnie przenieś go do nowego kompresora.

8. Z inspekcji starego kompresora zobaczyłem olej PAG za stojanem, co wyjaśnia powtarzające się problemy, jakie miałem ze sprzęgłem. Olej wycieka z przedniego uszczelnienia i kapie na powierzchnię sprzęgła, powodując poślizg ---> spalone sprzęgło.

9. Nowy kompresor miał szczelinę 0,559 mm, wyregulowałem ją do 0,300 mm.
UWAGA: podczas wkładania szczelinomierza, wkładaj delikatnie, nie wciskaj na siłę, wystarczy włożyć go na głębokość około 3 mm.

10. Nowy kompresor miał tylko 50 cm3! Ludzie z Denso powiedzieli mi, że nowy kompresor ma 100 cm3! Podsumowując: nie ufaj nikomu, rób swoje.
Zobacz film poniżej, aby uzyskać odpowiednią technikę (obróć wał, aby spuścić olej):

UWAGA: Wyczyść miarkę przed spuszczeniem oleju z nowego kompresora. Czystość jest kluczowa! Po spuszczeniu oleju z nowego kompresora dodaj 4 uncje oleju PAG-46. Załóż ponownie otwór (nowy kompresor jest dostarczany z gumową nasadką), ponieważ podczas instalacji mogą wpaść zanieczyszczenia. Odłącz nasadkę dopiero w momencie podłączania przewodów do kompresora.

UWAGA DOTYCZĄCA INSTALACJI

* Upewnij się, że używasz nowych oringów (zwilż je olejem PAG).

* Zamontuj kompresor najpierw za pomocą śrub 12 mm, a następnie podłącz przewody później.

* Podczas podłączania przewodów do kompresora: uważaj! Upewnij się, że oring pasuje ładnie i prosto do otworów kompresora. Następnie dokręć śrubę 10 mm lub nakrętkę 10 mm. W przeciwnym razie BĘDZIESZ miał wyciek później. Postępuj zgodnie ze specyfikacją momentu obrotowego.

* Nie zapomnij, że złącze elektryczne zatrzaskuje się na osłonie wentylatora chłodnicy. Upewnij się, że wszystkie przewody znajdują się z dala od obracającego się koła pasowego!

* Podczas ponownego montażu paska wielorowkowego przeczytaj ostrzeżenie powyżej!

* Kiedy wrócisz do warsztatu w celu ponownego naładowania, poproś o rozmowę z technikiem. Ich zwykła procedura jest następująca: dodają olej podczas ponownego naładowania R134a, używając danych z komputera!
---> Powiedz im, że masz już 4 uncje oleju PAG w kompresorze. Również podczas procesu próżniowego (30-45 minut do około 29 cali Hg lub tak), sprawdź, czy nie wydobywa się olej. Zwykle trochę (może ½ uncji) wychodzi, ponieważ pochodzi to ze skraplacza. Jeśli trochę oleju wyjdzie, nie musisz dodawać żadnego oleju, ponieważ masz już 4 uncje w kompresorze. Jeśli wszystkie 4 uncje wyjdą (wątpię), musisz dodać olej.
Podsumowując: kiedy wszystko zostanie powiedziane i zrobione, w całym systemie powinno być około 6 uncji oleju PAG.

* Po odsysaniu systemu bez wycieku dodaj R134a.

To wszystko chłopcy i dziewczęta...

#65 ·
7. Stara sprężarka miała bardzo, bardzo małą ilość oleju (nic nie wypływało do kubka).
  • Albo olej PAG wyciekł z przedniej uszczelki (myślę, że to mój przypadek), albo olej jest zasysany podczas fazy odzyskiwania (może guru od HVAC może się wypowiedzieć).
  • Śruba 5,5 mm zasługuje na wzmiankę! Jedna wyszła dobrze. Druga jest zerwana. Po wywierceniu/wbiciu przebijakiem/młotkiem wyszła. Więc użyłem dobrej śruby do „zagłębionego obszaru” i nowej, generycznej śruby M6 x 1,0 x 16 mm do drugiego obszaru. Działało dobrze.

View attachment 24842

View attachment 24850

UWAGA: Wymień oring 1/2 cala na tym adapterze. Następnie przenieś go do nowej sprężarki.

View attachment 24858

8. Z inspekcji starej sprężarki widziałem olej PAG za stojanem, co wyjaśnia powtarzające się problemy, jakie miałem ze sprzęgłem. Olej wycieka z przedniej uszczelki i kapie na powierzchnię sprzęgła, powodując poślizg ---> spalone sprzęgło.

View attachment 24866

9. Nowa sprężarka miała szczelinę 0,559 mm, wyregulowałem ją do 0,300 mm.
UWAGA: podczas wkładania szczelinomierza, wkładaj delikatnie, nie wciskaj na siłę, wystarczy włożyć go na głębokość około 3 mm

View attachment 24874

10. Nowa sprężarka miała tylko 50 cm3! Ludzie z Denso powiedzieli mi, że nowa sprężarka jest dostarczana ze 100 cm3! Podsumowując: nie ufaj nikomu, rób swoje.
Zobacz film poniżej, aby uzyskać odpowiednią technikę (obróć wał, aby spuścić olej):

UWAGA: Wyczyść miarkę przed spuszczeniem oleju z nowej sprężarki. Czystość jest kluczowa! Po spuszczeniu oleju z nowej sprężarki dodaj 4 uncje oleju PAG-46. Załóż ponownie otwór (nowa sprężarka jest dostarczana z gumową nasadką), ponieważ podczas instalacji mogą do niego wpaść zanieczyszczenia. Odłącz nasadkę tylko w momencie podłączania przewodów do sprężarki.

View attachment 24834

UWAGA DOTYCZĄCA INSTALACJI

* Upewnij się, że używasz nowych oringów (zwilż je olejem PAG).

* Zamontuj sprężarkę najpierw za pomocą śrub 12 mm, a następnie podłącz przewody później.

* Podczas podłączania przewodów do sprężarki: uważaj!
Upewnij się, że oring pasuje ładnie i prosto do otworów sprężarki. Następnie dokręć śrubę 10 mm lub nakrętkę 10 mm. W przeciwnym razie BĘDZIESZ miał później wyciek. Postępuj zgodnie ze specyfikacjami momentu obrotowego.

* Nie zapomnij, że złącze elektryczne zatrzaskuje się na osłonie wentylatora chłodnicy. Upewnij się, że wszystkie przewody znajdują się z dala od obracającego się koła pasowego!

* Podczas ponownego zakładania paska klinowego przeczytaj ostrzeżenie powyżej!

* Kiedy wrócisz do warsztatu w celu ponownego napełnienia, poproś o rozmowę z technikiem. Ich zwykła procedura jest następująca: dodają olej podczas ponownego napełniania R134a, używając danych z komputera!
---> Powiedz im, że masz już 4 uncje oleju PAG w sprężarce. Również podczas procesu próżni (30-45 minut do około 29 cali Hg lub tak), sprawdź, czy nie wydobywa się olej. Zazwyczaj trochę (może ½ uncji) wychodzi, ponieważ pochodzi to ze skraplacza. Jeśli trochę oleju wycieknie, nie musisz dodawać żadnego oleju, ponieważ masz już 4 uncje w sprężarce. Jeśli wszystkie 4 uncje wyjdą (wątpię), musisz dodać olej.
Podsumowując: kiedy wszystko zostanie powiedziane i zrobione, w całym systemie powinno być około 6 uncji oleju PAG.

* Po opróżnieniu systemu bez wycieku, dodaj R134a.

To wszystko chłopcy i dziewczęta...
Dodatkowe informacje o DIY: Wymiana sprężarki klimatyzacji Honda Odyssey 2007
Wymieniłem sprężarkę i skraplacz Denso w 2003 LX.

1. Aby przypadkowo nie zerwać 5,5 mm, użyj tylko 5,5 mm i najpierw wyjmij sprężarkę z mocowania (4 śruby).
Następnie wyjmij rurę, która łączy się ze skraplaczem, gdzie zasadniczo odkręcasz nakrętkę 10 mm.
Następnie dostęp do śruby 5,5 mm będzie wolny.
Niezastosowanie się do tych 2 kroków spowodowało zaokrąglenie łba 5,5 mm
Mój łeb 5,5 mm również się zaokrąglił, ponieważ próbowałem go wyjąć, ale dostęp był zbyt ciasny. Więc nie był w stanie zakryć całej główki śruby w 100%.
Udało mi się go wykuć i ponownie wymienić na śrubę OEM.

2. Teraz o pojemności oleju PAG w systemie, mam 2003 LX z przodu i z tyłu A/C.
Polecam użycie Denso, ponieważ jest to najbliższa część OEM bez płacenia za markę Honda.
Możesz zadzwonić do pomocy technicznej Denso pod numer 800 366-1123, wyjaśnić, co zamierzasz zrobić.
W moim przypadku: wsparcie Denso powiedziało mi:
Nowa sprężarka (część 4711276) była dostarczana z 7,1 uncji oleju, co jest standardową ilością oleju, gdy samochód jest nowy.
Więc w sprężarce Denso zachowuję tylko 2,5 uncji.
następnie włożyć 1,5 uncji do skraplacza (dodałem również barwnik około 0,25 uncji).
O wiele łatwiej jest włożyć olej, gdy skraplacz wciąż leży na ziemi.
Włóż olej do dolnego otworu, a następnie podłącz go z powrotem.
Następnie zainstaluj skraplacz.
Używam również uszczelki OEM Honda (nr części 80872-SN7-003) do 2 rur w skraplaczu.
Próbowałem użyć zielonej uszczelki z GPD (wyprodukowanej w Chinach), ale nie jestem pewien co do trwałości, ponieważ guma jest tak łatwa do założenia wokół rury. Podczas gdy OEM ma większy opór, gdy go zakładam. Wiem, że oba będą działać.

3. O odkurzaniu i napełnianiu układu A/C.
Myślę, że to też ważne:
Znalazłem starszego pana, który kiedyś był właścicielem warsztatu samochodowego, teraz zajmuje się tylko odkurzaniem i napełnianiem A/C w swoim garażu. Ale był profesjonalistą i posiada również maszynę robinaire, również klasy profesjonalnej.
Sprawdził moją pracę, a następnie podłączył rurę, aby rozpocząć odkurzanie mojego systemu A/C.
Przez pierwsze 5 minut zatrzymał się, a następnie sprawdził, czy igła się porusza
Następnie kontynuował ponownie do 16 minut i czekał kilka minut (zapomniałem zmierzyć czasu).
Rozpoczął ładowanie, po prostu naciskając przycisk na panelu robinaire. W ten sposób nie ma szans, aby powietrze z zewnątrz mogło się dostać, a następnie nie ma potrzeby odpowietrzania przed naładowaniem.
Maszyna pozwala również na ustawienie wstępne 2 funtów freonu dla Odysei, więc nie ma potrzeby mierzenia wagi z puszki 12 uncji.
Po tym, jak 2 funty freonu znalazły się w moim samochodowym systemie A/C, maszyna zatrzymała się sama.
Następnie odłączył rurę wysokiego ciśnienia od mojego samochodu.
Wdmuchał trochę powietrza do zaworu portu, aby usunąć wszelkie pozostałości freonu, a następnie sprawdził za pomocą detektora sniffera.
Wykrył tam trochę śladów freonu, więc dokręcił nieco zawór portu, a następnie wdmuchał trochę powietrza, a następnie ponownie sprawdził za pomocą sniffera.
Tym razem nic tam nie było. Odłączył również rurę niskiego ciśnienia.
Uruchomiłem samochód z włączoną klimatyzacją.
Facet chodził i sprawdzał za pomocą sniffera, aby sprawdzić, czy nie ma wycieków, a ja szedłem za nim i nie było śladu freonu w przednim i tylnym parowniku, a także w wylocie A/C deski rozdzielczej.
Mam nadzieję, że może to pomóc w uzupełnieniu notatki z CNN.

Do wiadomości: Chcę również wspomnieć, że moja stara sprężarka miała tylko 2 krople oleju, ale nie było czarnej śmierci.
Mój skraplacz wydaje się być zniszczony z powodu uderzenia śniegu, wody i zanieczyszczeń z drogi.
Więc po 3 latach ładowania za pomocą puszki 12 uncji, cieszę się, że w końcu udało mi się przywrócić go do stanu OEM.
Wszystkie części kupiłem od rockauto.com, ponieważ gwarancja, cena i proces zwrotu są dobre.

#3 ·
Kilka innych rzeczy, o których pomyślałem, że warto wspomnieć:

1. Niektórzy guru od klimatyzacji powiedzieli mi, że ważne jest, aby po zakończeniu montażu systemu (przewody podłączone, ale przed napełnieniem R134a), obrócić wał klimatyzacji za pomocą sprzęgła około 10-16 obrotów, aby rozprowadzić olej, a także zapobiec uderzeniom oleju podczas pierwszego uruchomienia.
Nie jestem pewien, czy jest to potrzebne, ale co tam, nic cię to nie kosztuje, dlaczego nie?

2. Ponadto niektórzy ludzie mówią, aby zapobiec poślizgowi sprzęgła, wypalić je po napełnieniu R134a. Po prostu wygoogluj "Burnish AC Clutch".

Wypalanie to cykliczne włączanie i wyłączanie sprzęgła w celu umożliwienia zużycia powierzchni styku. Powodem wypalania sprzęgła jest zwiększenie początkowego momentu obrotowego. Większość techników nie stosuje się do tej ważnej procedury podczas wymiany sprężarki lub sprzęgła. Niewypalone sprzęgło klimatyzacji może wytworzyć niski moment obrotowy, powodując poślizg sprzęgła, a tym samym jego uszkodzenie. Podczas wymiany sprzęgła lub zespołu sprężarki i sprzęgła należy postępować zgodnie z tą ważną procedurą wypalania. Uruchom silnik z prędkością od 1500 do 2500 obr./min. Używając elementów sterujących na desce rozdzielczej, włączaj i wyłączaj sprzęgło z częstotliwością 10 do 15 razy na minutę przez łącznie co najmniej 50 cykli. Powinno to doprowadzić sprzęgło do znamionowej pojemności momentu obrotowego.

#4 ·
Dziękuję CNN za kolejny wspaniały artykuł, właśnie wymieniłem sprężarkę, korzystając z Twojego poradnika. :)

Znalazłem sprężarkę na Amazon za 270 dolarów, a ponieważ mam Prime, mogłem skorzystać z wysyłki jednodniowej za 8 dolarów. Lokalny warsztat wykonał odzyskiwanie systemu, a następnie opróżnił i napełnił go za około 70 dolarów. Nieźle. :)

#5 ·
Dzięki za wpis cnn!

Mój stojan się zepsuł i kupiłem cały kompresor za 220 dolarów w rock auto. Pierwotnie myślałem, że wymienię tylko sprzęgło i stojan, ale ponieważ van ma 98 tys. mil, pomyślałem, że równie dobrze mogę wymienić całość. Musiałem usunąć zespół napinacza (łatwe usunięcie 2 śrubami), aby dostarczyć dziecko, ponieważ koło pasowe paska było za duże.

1 godzina przy próżni 25 mikronów, 26 uncji R134a i 4 uncje podwójnie zamkniętego PAG-46 i jest jak nowa. Żona i dzieci są teraz wdzięczni za klimatyzację!

Michael

#7 · (Edited)
Przyczyną trudności był kompresor. cnn nigdy nie miał wycieku w przewodach; krótko mówiąc, zamknięty system nie został naruszony, a następnie spędził dużo czasu z otwartymi przewodami. Kiedy usunął kompresor, natychmiast zakrył końce przewodów. Robiłem to już wcześniej, również w systemach domowych i samochodowych, a natychmiastowe uszczelnienie końców przewodów zapobiega problemom z wnikaniem wilgoci.

Mam jedną z tych torebek z osuszaczem w swoim wózku. Jest dość duża i ma dużą pojemność "kroplową". "Przerwanie" przewodów, a następnie ich zaślepienie nie pozwoli na przedostanie się do systemu wystarczającej ilości wilgoci, aby nawet zbliżyć się do nasycenia tej torby.

Powiedziałbym, że to dobra decyzja. Bardzo niewiele zyskano, wykonując dodatkową operację i usuwając skraplacz (odłączając kolejny przewód) i otwierając śrubę z łbem gniazdowym (kolejny otwór). Większe ryzyko przeważa nad marginalnym (w najlepszym razie) zyskiem.

To dobre opracowanie, cnn. Dzięki za filmy; nigdy nie zdawałem sobie sprawy, że sprężarki klimatyzacji używają czegoś w rodzaju pomp talerzowych. Wyglądają tak, jakby działały jak pompy hydrauliczne w dużym samolocie odrzutowym.

OF

#8 ·
Akumulator/osuszacz jest prawdopodobnie uszkodzony, jeśli sprężarka ulegnie awarii wewnętrznej lub system zostanie otwarty na atmosferę na dłuższy czas. Jeśli sprężarka ulegnie awarii i wyśle ​​kawałki metalu w dół rzeki, trafią one do akumulatora i prawdopodobnie do skraplacza. Możesz przepłukać skraplacz, ale najlepiej po prostu wymienić akumulator. O ile system nie pobrał wilgoci z kontaktu z atmosferą, na przykład podczas odzyskiwania czynnika chłodniczego, wymiany komponentu i ponownego napełniania, wymiana osuszacza nie jest obowiązkowa. Środek osuszający jest często nasączony olejem, więc nie wchłonie szybko wilgoci, chyba że jest wystawiony na działanie atmosfery przez dłuższy czas. Szybko wchłania wilgoć, gdy płyn przepływa przez niego podczas pracy sprężarki.

W moim przypadku przewody były otwarte tylko przez około 20 minut podczas wymiany sprężarki, a następnie utrzymywałem niską próżnię przez godzinę. Jeśli się nad tym zastanowić, wymiana osuszacza pozwala na jego kontakt z atmosferą podczas instalacji, co prawdopodobnie jest większą ekspozycją niż głęboko wewnątrz systemu zanurzonego w oleju.

Jeśli system został rozładowany, napełniony, otwarty itp., zawsze dostaje się do niego wilgoć, która prawdopodobnie jest wchłaniana przez osuszacz. Z czasem rezerwa osuszacza maleje, dlatego ogólnie rzecz biorąc, rozsądnie jest go wymienić, ale nie sądzę, aby został on w dużym stopniu uszkodzony po jednorazowym otwarciu prawidłowo działającego systemu.

Michael

#11 ·
Dzięki za świetny post cnn. Podczas zdejmowania bloku łączącego z kompresora wszystkie 3 śruby się urwały. Musiałem nagwintować nowy otwór dla jednej śruby, która wystaje na Twoim zdjęciu. Złożyłem wszystko z powrotem i przez tydzień było lodowato, a potem tylko ciepłe powietrze. Ciśnienie w układzie było z jakiegoś powodu bardzo wysokie i zawór bezpieczeństwa zaczął się otwierać. Odzyskałem freon i odessałem powietrze, a następnie ponownie napełniłem freonem. Samo ciepłe powietrze. Myślę, że mam wyciek. Czy jest jakiś sposób, aby zdobyć ten element łączący do węży do kompresora? A może wygląda to tak, jakby zawór rozprężny się zaciął i dlatego ciśnienie narasta w układzie? Wszelka pomoc byłaby mile widziana.

#12 ·
CNN...dzięki za ten wspaniały wątek.

Szybkie pytanie do ciebie/forum: Amazon ma cały zespół Denso 471-1630 za 227 $ (+$20 podatku dla mnie w CA). Mój EX-L z 2007 roku ma ~95 000 mil. Czy warto wszystko wymieniać?

Wygląda na to, że wymiana wszystkiego będzie łatwiejsza i szybsza niż wymiana tylko stojana/sprzęgła, a same te części będą mnie kosztować około 235 $ wysyłką z Majestic. Jeśli wymieniłbym wszystko, musiałbym tylko wydać dodatkowe 65 $ u mojego mechanika na odzyskanie/napełnienie czynnikiem chłodniczym (zrobiłem to w zeszłym tygodniu, myśląc, że mam powolny wyciek, ponieważ miesiąc temu wymieniłem 2. skraplacz... ale to inna historia... więc koszty utopione).

#13 ·
Podobnie jak MWD, skończyłem kupując całą jednostkę sprężarki za 250 dolarów przez Amazon...miało być 245 dolarów od Majestic tylko za sprzęgło + stojan. Sprawy potoczyły się dość szybko do dwóch punktów. 1) To było śmieszne, próbując dowiedzieć się, jak wyjąć starą sprężarkę z kołem pasowym (?) wciąż przymocowanym. Usunąłem śrubę z zespołu napinacza, aby móc obrócić część częściowo z drogi, i po 10 minutach próbowania różnych kątów w końcu wyszła. Na szczęście nowy w końcu wszedł bardzo łatwo. 2) Podobnie jak CNN, nie można było zdjąć drugiej śruby z łbem 5,5 mm ze sprężarki bez jej wywiercenia. Na szczęście mam pewne doświadczenie w radzeniu sobie z takimi rzeczami, ale i tak dodało to co najmniej godzinę do mojego wysiłku dzisiaj rano (15 minut na wywiercenie, 45 minut wycieczki do sklepu HW). Dzięki za wszystkie instrukcje!

#14 ·
@JamesInLV,

Podjąłeś właściwą decyzję, stanąłem w obliczu tej samej sytuacji: sprzęgło kontra nowa sprężarka.

Potem zobaczyłem post CandyGram4Mongo dotyczący wycieku przedniego uszczelnienia:
http://www.odyclub.com/forums/52-20.../forums/52-2005-2010-odyssey/93901-05-compressor-clutch-troubleshooting-13.html

Wtedy decyzja była prosta, nowa sprężarka Denso to strzał w dziesiątkę.

Mam sprężarkę Denso już od roku, działa bez zarzutu.

Z łatwością zaoszczędziłeś 1000 $, dealer Hondy chciał 1400 $ za tę pracę, którą wykonałem za 350 $ (250 $ za sprężarkę, 100 $ za ewakuację + napełnianie). I tak lepiej niż rata za samochód!

#15 ·
Usunięcie

Postępowałem zgodnie z tymi krokami i udało mi się usunąć sprężarkę bez większych problemów. Problemem było to, że nie mogłem usunąć sprężarki przez nadkole. Po prostu w ogóle nie pasuje! Jakieś sugestie?

Wiem, że te instrukcje dotyczą Hondy Odyssey z 2007 roku, mam Hondę Odyssey z 2004 roku, pomyślałem, że będzie tak samo.

Damon

#18 ·
Postępowałem zgodnie z tymi krokami i udało mi się usunąć sprężarkę bez większych problemów. Problem, jaki miałem, polegał na tym, że nie mogłem usunąć sprężarki przez nadkole. Po prostu w ogóle nie pasuje! Jakieś sugestie?

Wiem, że te instrukcje dotyczą Hondy Odyssey z 2007 roku, ja mam Hondę Odyssey z 2004 roku, pomyślałem, że będzie tak samo.

Damon
Zobacz posty z wątku 2. generacji autorstwa sailorbenjamin:

http://www.odyclub.com/forums/24-1999-2004-odyssey/155372-c-compressor-diy-replacement.html

#17 ·
Właściwie, damonlbeaty wcale nie zadał naiwnego pytania.
Forum 2. generacji nie ma jasnych instrukcji dotyczących wymiany sprężarki klimatyzacji, zamieściłem link do instrukcji "zrób to sam" dotyczącej sprężarki klimatyzacji dla osób z 2. generacji, aby mogły z niej skorzystać jako odniesienia. Jest to praktycznie ta sama procedura dla 2. i 3. generacji.

Wracając do pytania damonlbeaty, jeśli chodzi o procedurę 2. generacji, pamiętam, że gdzieś czytałem, że trzeba ją wyjąć od góry. Zatem alternator musi zostać usunięty, aby dostarczyć "dziecko" od góry.

#20 ·
Aby przeciągnąć go przez nadkole, musisz zdjąć napinacz. Użyj klucza dynamometrycznego od góry, aby go poluzować, a następnie go zdejmij. Próbowałem tylko odkręcić śrubę na dole i przesunąć dolne ramię napinacza, ale nie przejdzie. Po zdjęciu napinacza masz dokładnie odpowiednią ilość, aby go przeciągnąć. I wymień osuszacz/odbiornik. To bardzo proste. Wystarczy zdjąć klipsy z górnego zderzaka, śruby w nadkolach tuż za przednimi światłami przy szwie, a następnie przechylić zderzak do przodu, aby uzyskać dostęp do skraplacza. Nie zawracaj sobie głowy zdejmowaniem klipsów z osłony przeciwbryzgowej. Właśnie zdjąłem prawe nadkole i 2-3 klipsy z prawej osłony przeciwbryzgowej, aby uzyskać dostęp do wszystkiego. Po prostu zgnij osłonę w dół i z drogi. Powodzenia. Zrobiłem to wszystko w miniony weekend. Wcale nie było fajnie, ale lepiej niż 1500 dolarów za zrobienie tego w warsztacie.

#27 ·
Problem śruby 5,5 mm: jeśli zerwiesz obie te śruby, po prostu użyj śruby z łbem sześciokątnym (Lowes, Home Depot ją ma). Najlepiej używać śrub ze stali nierdzewnej.Zamieściłem informacje w innym wątku:http://www.odyclub.com/forums/52-2005-2010-odyssey/201609-05-odyssey-ac-compressor.html
Nie wykręciłyby się, gdyby faktycznie MIAŁY 5,5 mm! Było trochę luzu w gnieździe, kiedy je miałem. Zauważyłem również, że sprężarka, którą kupiłem, była niewłaściwa. Otwory do zamocowania odbiornika dla przewodu niskiego ciśnienia były przeznaczone na dwie śruby 12 mm i nie byłyby kompatybilne z mniejszymi śrubami. Musiałem ponownie zainstalować starą sprężarkę i jechać do domu ze sklepu, sklepu hobbystycznego na terenie bazy. Nawiasem mówiąc, sklep hobbystyczny w Quantico nie jest pomocny ani pouczający jak ten w Camp Lejuene. Świetny obiekt, ale większość facetów w nim zadowala się obserwowaniem, jak ciężko walczysz, chyba że jesteś stałym bywalcem lub naprawdę doświadczonym mechanikiem (właściwie pomagali facetowi obok mnie, który miał zupełnie inne doświadczenie).To powiedziawszy, pomyślałem, że potrzebuję podnośnika i muszę zdjąć przednią oponę pasażera, czy oba są konieczne? Czy można wykonać tę pracę z mojego garażu ze stojakami i podnośnikiem? Nie chcę wracać do tego sklepu hobbystycznego, ale jeśli mogę to zrobić bez podnośnika, spróbuję w domu. Co myślisz?

#22 ·
Mam pytanie dotyczące działania systemu klimatyzacji po zainstalowaniu nowego kompresora. Zleciłem dealerowi wymianę kompresora klimatyzacji w moim '06 Odyssey touring. Nie chłodzi tak dobrze jak przed wymianą kompresora. Sprzęgło i cewka uległy awarii po raz drugi i zdecydowałem się na całkowicie nowy kompresor ze względu na aspekt gwarancji (dlatego dealer wykonał tę pracę). Całkowity koszt wyniósł 950 za kompresor i instalację.

Muszę zwrócić vana w poniedziałek, aby mogli dowiedzieć się, dlaczego system nie chłodzi tak dobrze, jak powinien. Czy ktoś wie, jaka powinna być temperatura wydobywająca się z przednich otworów wentylacyjnych, gdy klimatyzacja jest ustawiona na maksymalne chłodzenie?

Dzięki

#23 ·
Właśnie zrobiłem wczoraj wieczorem 2005 EXL z przebiegiem ponad 140 000 mil. Kiedy przestałem walczyć z małą przestrzenią i pociągnąłem napinacz, poszło jak z płatka. Dziś idę na napełnienie układu. Powtarzając za innymi:
1. Po prostu zdejmij napinacz. Jest o WIELE łatwiej
2. Plastikowe klipsy są głupie. Naprawdę. Cieszę się, że kupiłem nowe na Amazon.
3. 3,5 godziny, zaoszczędziłem 1100 $. NIGDY nie zarobię takich pieniędzy na godzinę....

Jeszcze raz dziękuję CNN i wszystkim innym, którzy dzielą się swoją wiedzą!

Też jestem w Omaha. Uwielbiam wasze wpisy. Korzystałem z tej strony w sprawie hamulców, pompy wspomagania kierownicy, świec zapłonowych, a teraz klimatyzacji. Następna w kolejce jest płukanka skrzyni biegów. Celuję w 200 tys. i jak najmniej rachunków od mechaników.

Eric

#64 ·
NIE MOŻNA WYJĄĆ SPRĘŻARKI>>> ? Spróbuj tego, co ten użytkownik i ja uznaliśmy za pomocne!

Właśnie zrobiłem 2005 EXL z przebiegiem ponad 140000 mil zeszłej nocy. Kiedy przestałem walczyć z małą przestrzenią i pociągnąłem napinacz, poszło jak z płatka. Dziś idę na ponowne napełnienie systemu. Aby powtórzyć za innymi.
1. Po prostu zdejmij napinacz. Jest o WIELE łatwiej

.........

Eric
Aby przeciągnąć go przez nadkole, musisz zdjąć napinacz. Użyj łomu od góry, aby go poluzować, a następnie go zdejmij. Próbowałem tylko odkręcić śrubę na dole i przesunąć dolne ramię napinacza, ale nie zmieści się przez nie. Po zdjęciu napinacza masz dokładnie odpowiednią ilość, aby przeciągnąć go przez. I wymień osuszacz/odbiornik. To bardzo proste. Wystarczy zdjąć klipsy z górnego zderzaka, śruby w nadkolach tuż za przednimi światłami na szwie, a następnie przechylić zderzak do przodu, aby uzyskać dostęp do skraplacza. Nie zawracaj sobie głowy zdejmowaniem klipsów z osłony przeciwbryzgowej. Wystarczyło, że zdjąłem prawe nadkole i 2-3 klipsy z prawej osłony przeciwbryzgowej, aby uzyskać dostęp do wszystkiego. Po prostu zgnij osłonę w dół i z drogi. Powodzenia. Zrobiłem to wszystko w miniony weekend. Wcale nie jest to przyjemne, ale lepsze niż 1500 $, aby zlecić to warsztatowi.
CNN, jeśli widzisz tę odpowiedź, zaktualizuj swój wspaniały przewodnik o to!!!

Całkowite usunięcie napinacza pozwoli sprężarce prześlizgnąć się przez obszar nadkola!!!

ZNOWU wymieniłem sprężarkę zeszłej nocy. Pierwsza wymiana działała bardzo ładnie przez dwa lub trzy teksańskie lata, ale niestety zawiodła w zeszły weekend, więc zamówiłem kolejny Denso z Amazon i znowu działa. Przy mojej pierwszej wymianie narysowałem próżnię i naładowałem się ponownie, co działało bardzo dobrze. Tym razem poprosiłem zaufanego przyjaciela mechanika, aby wykonał ewakuację i ponowne naładowanie swoim fantazyjnym sprzętem (mój kolektor Harbor Frieght wydaje się nie działać poprawnie i w tej chwili jestem o wiele bardziej zajęty.)

Teraz mam nadzieję, że będę miał tyle samo szczęścia z naszym Fit Sport. :D

#24 ·
Mam EXL z 2006 roku z przebiegiem ponad 190 000 km i sprężarka przestała działać. Wymieniam sprężarkę na regenerowaną Denso 471-1630 z Amazon, za około 150 $, ale wciąż z roczną gwarancją. Nie jestem pewien co do osuszacza, czy powinienem go wymienić, czy nie. Czy ktoś wie, jak trudna jest wymiana? Czy zawór rozprężny również powinien zostać wymieniony?

#25 ·
Ok, nie jestem mechanikiem, ale nie lubię marnować 1350 dolarów na wymianę sprężarki i skraplacza z powodu uszkodzonego sprzęgła. Próbowałem wymienić całą sprężarkę i nie udało mi się jej wyjąć z komory silnika. Miałem osłonę przeciwbryzgową i przednią oponę pasażera oraz wykładzinę nadkola wyjęte, ale nie mogłem jej przecisnąć przez tuleję, gdzie znajdowała się dolna część napinacza. Jak mam to stamtąd wyjąć?

#26 ·
Ok, nie jestem mechanikiem, ale nie lubię marnować 1350 dolarów na wymianę sprężarki i skraplacza z powodu uszkodzonego sprzęgła. Próbowałem wymienić całą sprężarkę i nie udało mi się jej wyjąć z komory silnika. Miałem osłonę przeciwbryzgową i przednią oponę pasażera oraz wykładzinę nadkola, ale nie mogłem jej ominąć tulei, gdzie znajdowała się dolna część napinacza. Jak mam to stamtąd wyjąć?
Miałem ten sam problem i pracowałem nad nim i pracowałem, nigdy nie znajdując magicznego kąta, aby go usunąć. Jak naprawić... proste! Odkręć napinacz i wyjmij go stamtąd. Kiedy to było już z głowy, zajęło mi tylko kilka minut, aby obrócić sprężarkę pod odpowiednim kątem, aby wypadła stamtąd.

#28 ·
Miałem zablokowane sprzęgło sprężarki klimatyzacji. Zmierzyłem wszystko i nie mogłem zrozumieć, dlaczego sprzęgło się nie załącza. Diagnoza w warsztacie plus ewakuacja kosztowała około 100 dolarów, ale potwierdziła, że sprzęgło jest uszkodzone i powiedziała, że potrzebuję całkiem nowej sprężarki, ponieważ nie wymienią tylko sprzęgła. Chcieli 1384,26 dolarów do tego za całą pracę. Wycena obejmowała serwis po naprawie w cenie 80 dolarów. Kiedy zadzwoniłem z powrotem po tę samą usługę po naprawie DIY, chciał 175 dolarów! Bez wątpienia dlatego, że nie dostał dużych pieniędzy za naprawę, ale ta nieuczciwość doprowadziła mnie do bazy, gdzie zapłaciłem jedną trzecią tego. Więc za wycenę mechanika 1484 dolarów i moje DIY 508,28 dolarów (byłoby 112 dolarów taniej, gdybym wymienił tylko filtr osuszacza zamiast całego skraplacza i nie zmarnował 1,5 godziny wynajmu podnośnika, podczas gdy wierciłem jedną z zerwanych śrub 5,5 mm). Wygląda na to, że Base Hobby Shop będzie moją największą korzyścią emerytalną, już zaoszczędziłem 975,72 dolarów! Następna praca to hamulce i tarcze, prawie chcę poprosić o wycenę dla śmiechu. Przy okazji, dziękuję za radę dotyczącą demontażu napinacza, część wyszła w ten sposób od razu.
Nowa sprężarka 255,60 $ (503 $ + 240 $ robocizny = 743 $) Cena u dealera 730 $ tylko za część!
Skraplacz 139,50 $ (190 $ = część i robocizna)
O-ringi 4,50 $
Olej Pag 8,10 $
PB Blaster 6,30 $
Odsysanie i napełnianie 62,28 $
Wypożyczenie podnośnika base hobby shop 32 $

#30 ·
Zrobiłem to w weekend. Kilka uwag. Powolny i stały (ale mocny) nacisk na napinacz jest tutaj kluczowy. Dwie osoby zaangażowane w zdejmowanie paska to duża pomoc. Po zdjęciu paska całkowicie usunąłem napinacz, aby zrobić miejsce na usunięcie samej sprężarki klimatyzacji. Dzięki za wspaniały opis!