Kontrolka ECO to nie tylko wskaźnik oszczędności paliwa w Odyssey 4. generacji - byłoby miło, gdyby było to takie proste, ale po prostu tak nie jest.
Mój van ma wyłączony VCM za pomocą kontrolera S-VCM i nadal mogę osiągnąć ponad 25 mpg, zwłaszcza jako wartość chwilowa. Wrzuciwszy vana na luz na zjeździe i pozwalając mu toczyć się, powinno dać niewiarygodnie wysoką wartość mpg, która może trwać przez dobrą liczbę sekund, ale nie powoduje to zaświecenia się wskaźnika ECO w moim vanie (tak, próbowałem - mój Scangauge raportuje chwilowe zużycie paliwa na poziomie 0,0 l/100 km). Ale kiedy odłączę przewód zasilający kontrolera S-VCM, zapala się kontrolka ECO. Zatem niezależnie od tego, jak interpretujesz to, co mówi ci wskaźnik podciśnienia, VCM i kontrolka ECO są ze sobą jakoś powiązane. Nie będę udawał, że znam wszystkie kryteria, których Honda używa, aby zaświecić kontrolkę ECO, ponieważ nie znam. Ale odkąd mam zainstalowany i aktywny nasz kontroler S-VCM (już 18 miesięcy), kontrolka ECO nigdy nie zaświeciła się w żadnych warunkach jazdy. Ani razu.
Może to być niebezpieczne założenie. Cieszę się, że ty i twój sąsiad macie dobre doświadczenia z VCM2 w swoich odpowiednio 2016 i 2014. Ale jest więcej niż kilka osób tutaj na OdyClub z Odysseys 2014+, które nie podzieliły tego szczęścia i mają przebudowane silniki (koszt, który został podzielony przez Hondę, a nie w pełni pokryty).
Istnieje powód, by wierzyć, że Odysseys 5. generacji z VCM3 mają dużą szansę na uniknięcie problemów z VCM - doświadczenia są tam generalnie bardzo dobre, a Honda wydaje się wiele nauczyła. Ale my, ludzie z 4. generacji, nie należymy do tej grupy, nawet w późniejszych latach modelowych. Jak powiedział
@John Clark, VCM2 to wadliwy system.
Nie powiedziałbym, że mój sąsiad i ja mamy dobre doświadczenia z VCM. Raczej żaden z nas nie miał żadnych problemów ani złych doświadczeń z VCM (jeszcze). Więc - oto teoria - jeśli działa, po co to naprawiać? Niekoniecznie w to wierzę, ale on tak. To, czego się tu dowiedziałem, to to, że muzzler wyłącza zarówno system VCM, jak i kontrolkę Eco w Odyssey 2010. W moim pojeździe (2016, 20k) kontrolka Eco działa jako "kontrolka 25 mpg" z aktywnym VCM w pojeździe, włączonym lub wyłączonym. Nie wiem, co zrobiłoby wyłączenie VCM z kontrolką Eco w 2016 roku, ale przypuszczam, że muzzler ją wyłączy, na podstawie tego, co mi powiedziałeś. Podczas toczenia się, moja kontrolka Eco jest również wyłączona. Mpg na Scangauge II to może 300 mpg przy prędkości, toczeniu się, wyłączonym świetle. Nie toczenie się z prędkością - znacznie mniej niż 300 mpg, poniżej 200 mpg, kontrolka Eco włączona. Toczenie się oszczędza prawie połowę, przy podniesionej przepustnicy (chcesz zaoszczędzić paliwo - spróbuj "pulse cruise" - przyspiesz dość gwałtownie, a następnie tocz się). W starszych samochodach ze standardową zmianą biegów, a być może i nowszych, paliwo byłoby odcinane po włączeniu biegu, gdy przepustnica była zamknięta. Kiedy sprzęgło zostało rozłączone, przebieg nadal się poprawiał przy wyższych prędkościach, mimo że silnik nadal zużywał paliwo na biegu jałowym (4 cylindry, około 0,4 gph na biegu jałowym - Odyssey, około tyle samo, 4 gph na biegu jałowym, silnik gorący, klimatyzacja wyłączona, być może z powodu oleju 0W-20?).
Odczyt podciśnienia jest podstawowy, co oznacza, że nie jest kontrolowany przez PCM ani żaden inny program komputerowy. Dezaktywacja cylindrów nie działa na biegu jałowym, gdzie kontrolka Eco jest wyłączona. Podciśnienie jest zmienną "niezależną", niezależną od jakiegokolwiek komputera, zależną tylko od i wyłącznie określoną przez wewnętrzne warunki silnika, a nie elektronikę. Możesz wierzyć w to, co mówi, niezależnie od tego, czy silnik jest włączony, czy wyłączony, czy przy pełnej przepustnicy, czy gdziekolwiek pomiędzy. Nigdy nie kłamie, VCM włączony lub wyłączony. Kiedy podciśnienie spada znacznie przy bardzo lekkiej przepustnicy, to aktywny system VCM powoduje ten spadek podciśnienia. Mimo zielonego światła.
Jeśli nauczysz się używać wskaźnika podciśnienia, możesz zaoszczędzić więcej paliwa, niż mógłby zaoszczędzić system VCM. Toczenie się jest częścią oszczędności paliwa (moje obawy dotyczące toczenia się to zużycie linki zmiany biegów). Każdy powinien się tego nauczyć, jeśli ma Scangauge i wskaźnik podciśnienia. Scangauge II odczytuje podciśnienie cyfrowo, ale mniej widocznie niż fizyczny wskaźnik podciśnienia. Zdziwiłoby to większość ludzi, gdyby zobaczyli, jak mały, prawie niezauważalny ruch przepustnicy wpływa na podciśnienie silnika - i przebieg - 1" podciśnienia odpowiada około 1 mpg na autostradzie. Używam wskaźnika podciśnienia w moich pojazdach od ponad 30 lat i łatwo się zwróciły w oszczędnościach paliwa (i często nie zwracam na to uwagi). Niektóre starsze VW miały kiedyś kontrolkę "Eco", sterowaną podciśnieniem, która mogła pomóc zaoszczędzić trochę paliwa, jeśli była używana prawidłowo.
Ten kraj zaoszczędziłby mnóstwo paliwa, gdyby wskaźniki podciśnienia były standardowym wyposażeniem każdego pojazdu, a niektórzy ludzie nauczyliby się ich używać. Chwilowy wskaźnik mpg (ów) Odyssey 4. generacji jest prymitywny, prawie bezużyteczny. Jest zbyt trudny do odczytania, aby używać go w ten sposób.
Kiedy (4. generacji) podciśnienie silnika spada do 4" lub mniej, a mpg wynosi ponad 30 mpg, wtedy dezaktywacja cylindrów jest aktywna, niezależnie od tego, co mówi kontrolka Eco. Kiedy mpg wynosi około 25, a podciśnienie wynosi 10", dezaktywacja cylindrów jest wyłączona. To samo przy 28 mpg, gdy podciśnienie wynosi może 13". Jak zauważyłeś, kto wie, który obwód lub elektronika faktycznie aktywuje kontrolkę Eco? Wiemy już, że VCM 2010 działa inaczej niż mój system VCM2 z 2016 roku. Kiedy widzę włączoną kontrolkę Eco, osiągam co najmniej 25 mpg, niezależnie od tego, czy VCM jest aktywny, czy nie. Jeśli chcesz zobaczyć kontrolkę Eco podczas toczenia się, zaświeci się ponownie po włączeniu biegu. Jest wyłączona, gdy silnik pracuje na biegu jałowym, włączonym lub wyłączonym biegu, w ruchu lub zatrzymanym.
W tym momencie myślę, że dobrym pomysłem byłoby wyłączenie mojego systemu VCM. Mam niewiele do stracenia, a być może coś do zyskania. Może to zaoszczędzić 2-3 mpg, gdy jest aktywny, ale prawie nic, ogólnie rzecz biorąc, ponieważ VCM jest przez większość czasu nieaktywny. AFM (VCM) GM zaoszczędził około 1 mpg w 8-cylindrowym pojeździe GM, który posiadałem kilka lat temu. Zmiana wibracji była dość zauważalna, gdy AFM był aktywny i nie podobało mi się to. Można go było wyłączyć za pomocą ustawień wydajności w strukturze menu elektronicznego. Hondy nie są tak wyrafinowane. Nie mówię "kup GM" - mój wrócił do GM jako cytryna (ogromny kłopot, którego należy unikać, jeśli to możliwe).