Honda Odyssey Forum banner

Zaczynamy od nowa...P0305: Wykryto wypadanie zapłonu na cylindrze 5

1 reading
37K views 38 replies 11 participants last post by  azontodance  
#1 ·
2011 Odyssey.

Historia:

Marzec 2017:
72 075 mil. Kontrolka silnika dla kodu P0303. Zanim dowiedziałem się o OdyClub, wymieniłem wszystkie świece zapłonowe i wszystkie cewki zapłonowe. Cewki zapłonowe zostały wymienione na nieoryginalne.

Czerwiec 2018: W 1000-milowej podróży z rodziną. Zapala się kontrolka silnika. Wibracje silnika. 87 600 mil. Udało mi się zawieźć go do dealera. Typowy problem VCM na podstawie tego, co tu przeczytałem. Wymieniono pierścienie tłokowe i świece zapłonowe (między innymi). Po tej naprawie zainstalowałem kiepski tłumik VCM. Tryb ECO jest ograniczony do warunków drogowych.

Listopad 2019: 103 625 mil. Baseball z dziećmi, wsiadam do samochodu, żeby przejechać 5 mil do domu. Po około 1 lub 2 milach samochód zaczyna wibrować. Zapala się migająca kontrolka silnika (wiem, że to niedobrze). Czuje się to samo, co przy 87 000 milach. Zabieram samochód do domu i sprawdzam kod. P0303 Wypadanie zapłonu cylindra 3. Załóż ponownie cewkę zapłonową OEM. Problem został rozwiązany. (Mój post na ten temat tutaj.)

Maj 2020: Zainstalowano VCM Tuner II. VCM nigdy się nie włącza. Żałuję, że nie zainstalowałem tego na początku. (Nie zapisałem przebiegu.)

Czerwiec 2021: (dzisiaj) 112 431 mil. Po tym, jak prawie przyzwyczaiłem się do ponownego zaufania do Odyseji, odrobina wibracji podczas porannego załatwiania spraw. Kilka godzin później wyszedłem ponownie, pełne wibracje jak w poprzednich problemach. Dotarłem do domu i teraz jest kod P0305: Wykryto wypadanie zapłonu cylindra 5.

Wierzę, że to numeracja cylindrów.
162292

Mam nadzieję, że to tylko cewka zapłonowa. Podejrzewam, że powinienem również wyciągnąć świecę, aby sprawdzić świecę. Myśli?

Trzymajcie za mnie kciuki...z góry dziękuję.

#3 ·
Jeśli to cylinder 5, to VCMTuner II wciąż wykonuje swoją pracę - chroni cylindry od 1 do 4 przed VCM. Cylindry 5 i 6 nie są dotknięte przez VCM.

Podejrzewałbym również cewkę zapłonową. Zamiana cewek z cylindrów 5 i 6 jest łatwa do wykonania i dobrym miejscem na rozpoczęcie. Jeśli wypadanie zapłonu przełączy się na cylinder 6, to wiesz, że cewka jest uszkodzona.

#6 ·
Jeśli to cylinder 5, to VCMTuner II wciąż wykonuje swoją pracę - chroni cylindry od 1 do 4 przed VCM. Cylindry 5 i 6 nie są dotknięte przez VCM.

Podejrzewałbym również cewkę zapłonową. Zamiana cewek z cylindrów 5 i 6 jest łatwa do wykonania i dobrym punktem wyjścia. Jeśli wypadanie zapłonu przełączy się na cylinder 6, wiesz wtedy, że cewka jest uszkodzona.

#4 ·
Nie sądzę, żebym musiał przechodzić proces testu zamiany.

Zaczynając od zdjęcia cewek zapłonowych z cylindra 5 i cylindra 6. Cylinder 5 wydaje się mieć pewną korozję.
162293

Patrząc do wnętrza cewki zapłonowej, brakuje sprężyny. To nie może być dobre.
162295

Na szczęście mam zakres, aby zajrzeć do wnętrza cylindra.

Cylinder 6 - wygląda dobrze dla mnie.
162296

Cylinder 5 - jestem w czarnej d...?
162297

#5 ·
Myślę, że nie muszę przechodzić przez proces testu zamiany.

Zaczynając od zdjęcia cewek zapłonowych z cylindra 5 i cylindra 6. Cylinder 5 wydaje się mieć pewną korozję.
View attachment 162293

Patrząc do wnętrza cewki zapłonowej, brakuje sprężyny. To nie może być dobre.
View attachment 162295

Na szczęście mam zakres, aby zajrzeć do wnętrza cylindra.

Cylinder 6 - wygląda dobrze.
View attachment 162296

Cylinder 5 - czy jestem w czarnej d...?
View attachment 162297
Czy to złudzenie optyczne, czy widzę brakujące gwinty?

#15 ·
Czego użyłeś do świec zapłonowych i gdzie je kupiłeś? Jakiej marki cewki zapłonowe użyłeś i gdzie je kupiłeś?

Olej, który widzisz na tym zdjęciu z zakresu, nie znajduje się w cylindrze - to tylko rurka świecy zapłonowej. Zgaduję, że świeca zapłonowa nie jest do końca osadzona.

Powiedziałbym:
6x nowe cewki OEM
6x nowe świece zapłonowe NGK (od dealera, Rock Auto lub lokalnego sklepu z częściami)

To do bani, że wymieniłeś cewki OEM, kiedy to zrobiłeś - są one generalnie bardzo niezawodne.

-Charlie

• Like
Reactions: TheJoeFletch
#16 ·
Czego użyłeś do świec zapłonowych i gdzie je kupiłeś? Jakiej marki cewki zapłonowe użyłeś i gdzie je kupiłeś?

Olej, który widzisz na tym zdjęciu z zakresu, nie znajduje się w cylindrze - to tylko rurka świecy zapłonowej. Zgaduję, że świeca zapłonowa nie jest do końca osadzona.

Powiedziałbym:
6x nowe cewki OEM
6x nowe świece zapłonowe NGK (od dealera, Rock Auto lub lokalnego sklepu z częściami)

To do bani, że wymieniłeś cewki OEM, kiedy to zrobiłeś - są one generalnie bardzo niezawodne.

-Charlie
Nadal mam cewki OEM. Dostaję teraz nowe świece zapłonowe NGK. Na razie tylko 1, żeby upewnić się, że uda mi się to uruchomić.

Dlaczego sugerujesz cały nowy sprzęt? Po prostu dobra praktyka?

#19 ·
Powinieneś sobie poradzić w sklepie z częściami. Może nie najtańsze ceny, ale na pewno dostaniesz to, czego chcesz. Kupiłem 4 świece zapłonowe do mojego Accorda w AutoZone po około 15 dolarów za sztukę.

owns 2006 Honda Odyssey EX
  • Like
Reactions: TheJoeFletch
#20 ·
W końcu zakończyłem wymianę świecy zapłonowej nr 5. Ponownie zainstalowałem cewkę zapłonową OEM. Zabrałem samochód na krótką przejażdżkę, wszystko wydaje się być w porządku. Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że to koniec na zawsze! (A przynajmniej na jakiś czas.) @phattyduck, wycenię zestaw zamiennych świec zapłonowych i cewek zapłonowych. Kupowałem w przeszłości od Rock Auto, wierzę, że mają najlepsze ceny.

#37 ·
W końcu skończyłem wymianę świecy zapłonowej nr 5. Ponownie zainstalowałem cewkę zapłonową OEM. Przejechałem się samochodem na krótką przejażdżkę, wszystko wydaje się być w porządku. Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że to koniec na zawsze! (A przynajmniej na jakiś czas.)

@phattyduck, wycenię zestaw zamiennych świec zapłonowych i cewek zapłonowych. Kupowałem w przeszłości w Rock Auto, wierzę, że mają najlepsze ceny.
Obecnie mam ten problem. Wymieniłem świecę zapłonową i cewkę w cylindrze 5. 2011 Odyssey.

Zamieniłem cewkę i świecę zapłonową, ale nadal mam wypadanie zapłonu na tym samym cylindrze 5. Czy to oznacza, że świeca nie otrzymuje zasilania od dołu, gdzie jest przykręcona?

#22 ·
Czytałem wiele postów na temat problemów z pierścieniami tłokowymi/wypadaniem zapłonu w Odyssey. Niestety znalazłem tę stronę po tym, jak zapłaciłem 3300 dolarów za „naprawę” problemu około 2 lata temu i oczywiście wypadanie zapłonu zdarzyło się kilka razy od tego czasu. Samochód jest obecnie w salonie, który twierdzi, że gwarancja wygasła, a HC lub salon nie rozważają nawet żadnej pomocy w dobrej wierze. Nie dam żadnemu z nich ani grosza! Myślę, że mój doradca serwisowy wymieni świece zapłonowe i wszelkie drobne problemy bez pobierania opłat. Przeczytałem wiele wątków, które sugerują, że w tym momencie powinienem zainstalować VCM muzzler jakiegoś rodzaju. Wiem, że poleciłeś VCM Tuner II. Jakieś sugestie, gdzie kupić legalny i jaki warsztat go zainstaluje? Mój facet z Midas mówi, że nigdy nie słyszał o muzzlerze i nie czuje się komfortowo, instalując go…

#23 ·
Czytałem wiele wątków, które sugerują w tym momencie, że powinienem mieć zainstalowany VCM muzzler jakiegoś rodzaju. Wiem, że poleciłeś VCM Tuner II. Jakieś sugestie, gdzie kupić legalny i jaki warsztat go zainstaluje? Mój facet z Midas mówi, że nigdy nie słyszał o muzzled i nie czuje się komfortowo instalując go…
Jeśli potrafisz odłączyć i ponownie podłączyć złącze elektryczne, możesz zasadniczo zainstalować dowolny z dostępnych „muzzlerów”, nie potrzebujesz mechanika.

-Charlie

#28 ·
Zawsze się trochę uśmiecham, gdy widzę ludzi mówiących, że nie kupią kolejnej Hondy tylko z powodu VCM.

Róbcie co chcecie, ale byłbym szczęśliwszy z Hondą V6 z muzzlerem (lub jeszcze lepiej, z jednym z silników Honda V6 bez VCM, jak J35Z6) niż z tym, co wypuszcza Toyota.

Jeśli miałbyś muzzlera od pierwszego dnia, nie miałbyś żadnych problemów.

owns 2006 Honda Odyssey EX
  • Like
Reactions: oldskewel
#29 ·
Zawsze się trochę uśmiecham, gdy widzę ludzi mówiących, że nie kupią kolejnej Hondy tylko z powodu VCM.

Róbcie co chcecie, ale byłbym szczęśliwszy z Hondą V6 z muzzlerem (lub jeszcze lepiej, z jednym z silników Honda V6 bez VCM, jak J35Z6) niż z tym, co wypuszcza Toyota.
Bardzo interesująca perspektywa i doceniam opinię / komentarz. Pomijając problemy konstrukcyjne VCM, czy twierdzisz, że silniki w Hondzie są bardziej niezawodne niż w Toyocie? Czy nowsze silniki Honda V6 nadal mają problem z VCM, czy też został on rozwiązany w nowych generacjach silnika?

Jeśli miałbyś muzzlera od pierwszego dnia, nie miałbyś żadnych problemów.
Prawdopodobnie tak i jestem wdzięczny, że Honda uznaje "problem" i dokonuje 1 naprawy, ale jest to tymczasowe, a awarie wystąpiły ponownie, jeśli nie użyto muzzlera. Trzeba trochę pogrzebać, aby być świadomym tego trwającego problemu i naprawić go na stałe. Nie byłem tego świadomy, dopóki awaria nie wystąpiła w moim pojeździe. Dzielę się moimi doświadczeniami z VCM z każdym, kto ma Hondę. Zawsze mówię im, żeby sprawdzili online, czy ich pojazd jest dotknięty.

#36 ·
6-biegowa skrzynia biegów w moim EX-L z 2015 roku jest wspaniała po aktualizacji oprogramowania. Ponieważ moje przebiegi były tak niskie, do tej pory zrobiłem tylko jedną wymianę oleju. Mój model z 2002 roku miał wymianę oleju co drugą wymianę oleju od momentu, gdy go kupiłem przy przebiegu około 36 tys. km, do momentu, gdy go sprzedałem przy przebiegu 256 tys. km.
Jedynym problemem, jaki kiedykolwiek miałem, był solenoid zmiany biegów. Po prostu zredukowałem bieg, a następnie wrzuciłem wyższy bieg na kilka dni i już się to nie powtórzyło. Nigdy niczego nie wymieniłem, tylko płyn.