Honda Odyssey Forum banner
1 - 20 of 47 Posts

jmg32

· Registered
145 Posts
Discussion starter · #1 ·
Po narodzinach naszego trzeciego dziecka musimy przesiąść się na Odyseję. Obecnie radzimy sobie z kilkoma Hondami CR-V, ale nie jesteśmy pewni, czy będziemy mogli z nich korzystać, gdy nasze niemowlę przeniesie się do większego fotelika samochodowego. Chcieliśmy spróbować przeczekać szalony rynek samochodów używanych, ale analitycy nie widzą jego końca w najbliższym czasie, więc chyba musimy zacisnąć zęby.

Mam zapisane wyszukiwanie na Autotrader. Kiedy szukam w całym kraju Odysei z lat 2015-2017, jest łącznie 96 pojazdów, które spełniają moje kryteria wyszukiwania. Jeśli szukam tylko modeli z 2018 roku, jest ich 298. Zatem 96 pojazdów łącznie dla lat 2015-2017 i prawie 300 tylko dla 2018 roku. Czy jest tak dużo więcej modeli z 2018 roku, ponieważ model z 2018 roku jest do bani i właściciele się ich pozbywają? A może ludzie po prostu korzystają z cen, jakie dealerzy są skłonni płacić za używane pojazdy w tej chwili. Czy modele sprzed 2018 roku są bardziej niezawodne, więc ludzie są bardziej skłonni je zatrzymać?

Z góry dziękuję

Po pojawieniu się naszego trzeciego dziecka musimy przejść na Odyseję. Obecnie radzimy sobie z kilkoma Hondami CR-V, ale nie jestem pewien, czy będziemy w stanie sobie z nimi poradzić, gdy nasze niemowlę przeniesie się do większego fotelika samochodowego. Zamierzaliśmy przeczekać szalony rynek samochodów używanych, ale analitycy nie widzą jego końca w najbliższym czasie, więc chyba musimy zacisnąć zęby.

Mam zapisane wyszukiwanie na Autotrader. Kiedy szukam w całym kraju Odysei z lat 2015-2017, jest łącznie 96 pojazdów, które spełniają moje kryteria wyszukiwania. Jeśli szukam tylko modeli z 2018 roku, jest ich 298. Zatem 96 pojazdów łącznie z lat 2015-2017 i prawie 300 tylko z 2018 roku. Czy jest tak wiele więcej modeli z 2018 roku, ponieważ model z 2018 roku jest do bani i właściciele się ich pozbywają? A może ludzie po prostu korzystają z cen, jakie dealerzy są skłonni płacić za używane pojazdy w tej chwili. Czy modele sprzed 2018 roku są bardziej niezawodne, więc ludzie są bardziej skłonni je zatrzymać?

TIA
2017 Odyssey ma mniej skarg niż 2018 (nowy rok modelowy).
2018 Odyssey ma mniej skarg niż roczniki 2014 i 2015, mniej więcej tyle samo co 2016.
Kupiliśmy 2019 Odyssey Elite (10-biegowa skrzynia biegów), przejechaliśmy 10 000 mil, bez problemów, jak płynna 10-biegowa skrzynia biegów.
Czytałem o niezadowoleniu z 9-biegowej skrzyni biegów w niższych wersjach wyposażenia, szarpiących zmianach biegów przy prędkości 20-45 mil na godzinę.
Uważam, że zmiana modelu z 2018 roku to miejsce, w którym drugi rząd może się przesuwać na boki. Używamy tej funkcji codziennie.
Powodzenia w poszukiwaniach.

Discussion starter · #3 ·
2017 Odyssey ma mniej skarg niż 2018 (nowy rok modelowy).
2018 Odyssey ma mniej skarg niż roczniki 2014 i 2015, mniej więcej tyle samo co 2016.
Kupiliśmy 2019 Odyssey Elite (10-biegowa skrzynia biegów), przejechaliśmy 10 000 mil, bez problemów, jak płynna 10-biegowa skrzynia.
Czytałem o niezadowoleniu z 9-biegowej skrzyni biegów w niższych wersjach wyposażenia, szarpiących zmianach biegów przy prędkości 20-45 mph.
Uważam, że zmiana modelu w 2018 roku to moment, w którym drugi rząd siedzeń może się przesuwać na boki. Używamy tej funkcji codziennie.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Dziękuję. I tak, funkcja magic slide jest bardzo atrakcyjną opcją.

Jeśli patrzę tylko na modele z 2018 roku
Wszystkie komentarze dotyczące skrzyni biegów są dość mocno rozdmuchane na forach.

Mam wątek wyjaśniający, jak działają te dwa. Możesz to zobaczyć sam... na #failures i tak dalej.

Mam 9-biegową skrzynię, nie miałem żadnych problemów. Mam inne skargi, które są dla mnie bardziej irytujące niż skrzynia biegów.

Powodzenia.

• Like
Reactions: jmg32
Tak, modele 8. generacji mają pewne znane problemy... błędy elektroniki, skargi na skrzynię biegów, wtryskiwacze paliwa itp.

Ale to prawdopodobnie nie jest powód dużej liczby 8. generacji na sprzedaż. W przypadku każdego samochodu zawsze jest dużo ~3-letnich używanych egzemplarzy na rynku. Zawsze przypisywałem to dużej liczbie zwrotów z leasingu, używanych samochodów z wypożyczalni, firm komercyjnych, które nie zatrzymują pojazdów flotowych dłużej niż przez określoną liczbę lat itp.

2017 roku będzie naturalnie mniej skarg. Ostatni rok generacji kontra pierwszy rok nowej generacji.

Spróbowałbym poszukać 2019 lub nowszego, aby tego uniknąć.

Jakie ceny widzisz dla używanych Odysei z 2018 roku i nowszych? Niedawno byłem w salonie i mieli mnóstwo Odysei z 2018 roku i nowszych. Cena używana (ten sam poziom wykończenia, ten sam rok modelowy) była prawie identyczna z ceną, jaką zapłaciłem za swój nowy pojazd. Pamiętaj, że kupiłem vana krótko po premierze nowego modelu i w tamtym czasie nie było zbyt wielu negocjacji (3000 $ zniżki, jeśli dobrze pamiętam).

Możesz rozważyć zakup nowego vana w cenie katalogowej, w porównaniu do używanego vana w cenie prawie katalogowej.

@jmg32 Mam Elitę z 2018 roku. Drugim powodem, dla którego kupiłem ten ODY, była jego niezawodność. Nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem silnika, ale dwa obszary, w których miałem problemy, to przesuwane drzwi, które nie otwierały się i nie zamykały tak jak nowe. Było wezwanie do serwisu ODY i wymieniono 2 karty procesora dla każdych drzwi i już się nie zacinały. Nadal nie było tak szybko jak nowe, ale wymieniłem akumulator na akumulator Optima Yellow Top H6 AGM, ponieważ ludzie mieli problemy z wieloma elementami elektronicznymi, które nie działały prawidłowo. To rozwiązało problemy z przesuwanymi drzwiami. Drugim problemem było to, że centralny wyświetlacz wyświetlał 3 usterki, ale resetował się na noc. Właściwie problemy, które pokazywał... działały, mimo że ODY mówił, że nie działają. Zdarzyło się to 4 razy i za każdym razem była to bezdotykowa myjnia samochodowa (dobre wysokie ciśnienie), nigdy indziej, ale generalnie w ciągu mniej niż 2 godzin to się pojawiało. Jazda ODY jest płynna, a dzięki elektrycznemu wspomaganiu kierownicy nie męczysz się tak jak w pojeździe ze wspomaganiem kierownicy - hydraulicznym. Nie ma luzu na kierownicy! Elite ma dobry, wolny od hałasu system, który eliminuje większość hałasu drogowego i dźwięku definiującego szkło. Powiem, że nie jestem zachwycony umieszczeniem koła zapasowego wewnątrz ODY. Wiele osób ma problemy z systemami rozrywki tylnej, które nie działają prawidłowo, w tym z głównym zestawem słuchawkowym, co w większości zostało naprawione przez Hondę poprzez wymianę niektórych złączy Farka. Inni mieli problemy z aplikacjami na telefony komórkowe, które nie działały w ODY. Kupiłem Elitę, ponieważ ma takie elementy jak GPS i nie używam żadnych aplikacji w telefonie komórkowym. Zajęło mi trochę czasu, zanim zrozumiałem, jak działa GPS, zdecydowanie krzywa uczenia się. Dla dzieci spodobają się magiczne przesuwane siedzenia w środkowym rzędzie. Jeśli planujesz przewozić coś o długości 8 stóp, siedzenia w środkowym rzędzie są bardzo ciężkie do wyjęcia. Niektórzy ludzie mieli wycieki wody do tylnego schowka, generalnie gdzieś, gdzie Honda nie uszczelniła szwu lub pominęła włożenie wtyczki. Powiedziałbym, żeby zostawić tylne siedzenia w górze, ponieważ woda dostała się do środka i nasyciła siedzenia, będąc zawartą w tym przedziale. Ostatecznie ci ludzie poczuli zapach pleśni/bakterii w wodzie i siedzeniach.

Istnieją 4 poziomy tego ODY, a Elite jest najlepsza. Jeśli to możliwe, zdobądź Elitę i nie będziesz musiał próbować doposażać wielu komponentów, które są standardem w Elicie!
IMHO, załączam tabelę porównawczą modelu ODY 2018-2019, abyś mógł zobaczyć.

Attachments

• Like
Discussion starter · #15 ·
Jakie ceny widzisz za używane Odysseys z 2018 roku i nowsze? Niedawno byłem w salonie i mieli mnóstwo Odysseys z 2018 roku i nowszych. Cena używana (ten sam poziom wykończenia, ten sam rok modelowy) była prawie identyczna z ceną, jaką zapłaciłem za swój nowy pojazd. Pamiętaj, że kupiłem vana wkrótce po premierze nowego modelu i wtedy nie było zbyt wielu negocjacji (3000 $ zniżki, jeśli dobrze pamiętam).

Możesz rozważyć zakup nowego vana w cenie katalogowej, w porównaniu do używanego vana w cenie prawie katalogowej.
Coś przyzwoitego zaczynając od niskich 30 tysięcy. Rozważałem zakup '18 EX, 29 tys. mil za 31 750 $. To prawdopodobnie górna granica tego, co chciałbym zapłacić, może nawet trochę za dużo, ale jeśli planujemy jeździć tym przez dekadę lub dłużej, to prawdopodobnie jest to uzasadnione.

Jak wspomniał fuego, na forach można znaleźć wszystkie historie grozy. W stosunku do liczby sprzedanych egzemplarzy, model 2018 jest prawdopodobnie historią sukcesu dla Hondy. Ich roszczenia gwarancyjne dotyczące pierwszego problemu są prawdopodobnie na równi z innymi producentami samochodów. Mam model 2018 EX i pomimo strasznej jakości wykonania z fabryki w Alabamie, 9-biegowej skrzyni biegów, do której nie mogę się przyzwyczaić bez względu na wszystko, usunięcia zdroworozsądkowych japońskich cech konstrukcyjnych, strasznego zużycia paliwa pomimo całej "nowoczesnej technologii" i przeciążonego układu elektrycznego, który wymaga nowej baterii co trzy lata, mój model 2018 również był niezawodny.

Czy rozważałeś inne produkty?

Discussion starter · #17 ·
Jak wspomniał fuego, na forach można znaleźć wszystkie historie grozy. W stosunku do liczby sprzedanych egzemplarzy, model 2018 jest prawdopodobnie historią sukcesu dla Hondy. Ich roszczenia gwarancyjne dotyczące pierwszego problemu są prawdopodobnie na równi z innymi producentami samochodów. Mam model 2018 EX i pomimo strasznej jakości wykonania z fabryki w Alabamie, 9-biegowej skrzyni biegów, do której nie mogę się przyzwyczaić, usunięcia zdroworozsądkowych japońskich cech konstrukcyjnych, strasznego zużycia paliwa pomimo całej "nowoczesnej technologii" i przeciążonego układu elektrycznego, który wymaga nowej baterii co trzy lata, mój model 2018 również był niezawodny.

Czy rozważałeś inne produkty?
Na początku, kiedy zacząłem przyglądać się minivanom, przyjrzałem się również modelom Sienna i Pacifica. Większość mojego procesu myślowego skupiała się na funkcjonalności z fotelikami samochodowymi. Na podstawie wszystkiego, co przeczytałem (opierając się w dużej mierze na thecarseatlady.com, która dostarcza obszerne recenzje pojazdów związane z ich użytkowaniem z fotelikami samochodowymi), Odyssey wyróżnia się na tle innych, jeśli chodzi o funkcjonalność fotelików samochodowych. Poza tym posiadaliśmy 3 CRV i obecnie posiadamy dwa, z których jeden właśnie przekroczył 200 000 mil, a drugi ponad 100 000 mil, więc czuję się całkiem komfortowo z Hondą. Ale oczywiście możliwe jest, że Odyssey jest gorszym produktem w porównaniu do CRV.

Cześć jmg32,

Masz 100% racji w kwestii fotelików samochodowych. Siedzenie Magic Slide i solidna konstrukcja tylnych siedzeń są znacznie lepsze od jakiegokolwiek innego vana na rynku. Kolejnym wyróżnieniem, które Honda zachowała, jest ich rekord bezpieczeństwa.

Zazwyczaj jestem trochę stronniczy. Posiadałem 2002 EX przez 16 lat. Miał wszystkie te rozsądne rzeczy, które Japończycy włączyli do swoich samochodów w tamtych czasach, ale wiele z tych "rzeczy" zostało usuniętych w kolejnych latach.

Ogólnie rzecz biorąc, Honda wciąż jest dobrym produktem. Kiedyś było o wiele lepiej pod wieloma względami. Szkoda, że pozwolili na to. Przypuszczam, że wszyscy producenci samochodów są winni w tym zakresie 🙃.

Mogę musieć się cofnąć i spojrzeć na modele z 2017 roku.
Niezły pomysł. Modele 4. generacji mają znacznie mniej nowej, problematycznej technologii i wciąż są dobrze zbudowanymi pojazdami.

• Like
1 - 20 of 47 Posts