Honda Odyssey Forum banner
1 - 20 of 31 Posts

Raptor88

· Registered
2019 Ody EX
1,106 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Właśnie zmieniłem olej silnikowy po raz pierwszy kilka tygodni temu, ale poproszę o uzupełnienie płynów i instalację elementów objętych akcją serwisową przy następnym serwisie (akcja serwisowa pompy paliwa). Jak dealerzy reagują na konieczność tylko uzupełnienia płynów bez wymiany oleju?

EDIT: Dla wyjaśnienia, wcześniej robiłem wymiany oleju, gdy były potrzebne, ale zlecałem wymianę oleju dealerowi. Kilka tygodni temu po raz pierwszy sam wymieniłem olej silnikowy. .... Nie jeździłem ponad 2 lata bez wymiany oleju silnikowego :).

Discussion starter · #4 ·
Czy jest również przypomnienie serwisowe, które pojawia się w celu uzupełnienia płynów? Nie mam na myśli przypomnienia o wymianie płynu hamulcowego, ale przypomnienie tylko o uzupełnieniu płynów (ponieważ zresetowałem przypomnienie o wymianie oleju po wymianie oleju).

Z wyjątkiem oleju silnikowego, który może się spalić, płyny są albo na poziomie ustawionym przez fabrykę (lub poprzedni serwis), albo przeciekają. Jeśli samochód jest suchy, poziomy są dobre. Nie ma "uzupełniania". Jeśli płyn wymaga serwisu, pojawi się w MM.

Discussion starter · #7 ·
Nigdy nie poszedłem do dealera i nie powiedziałem: proszę, uzupełnij moje płyny.

Sprawdzenie poziomu oleju i płynu chłodzącego oraz uzupełnienie ich zajmuje 5 minut. To samo dotyczy płynu do spryskiwaczy.

Nikt nie "uzupełni" zbiornika płynu hamulcowego.
Jeśli więc sam wymieniasz olej silnikowy i płyn hamulcowy, czy jest jakiś powód, aby zabierać swój samochód do dealera na przegląd?

Sugerowałbym zacząć od strony internetowej dealera lub wcześniejszych doświadczeń z nim, aby sprawdzić, czy oferuje coś, co przypomina "bezpłatny przegląd wielopunktowy". Zasadniczo, sprawdzenie Twojego samochodu pod kątem możliwości sprzedaży Ci czegoś. Jeśli tak, dowiedz się (przeczytaj, zapytaj), co jest zawarte, a jeśli zawiera to, czego chcesz, użyj ich słów, składając prośbę.

Jeśli zamierzasz sam wymieniać olej👍, naprawdę powinieneś nauczyć się sprawdzać inne płyny. Miej kanister RainX orange z WalMart, kanister Honda blue, pojemnik płynu wspomagania kierownicy Honda. Nominalnie za darmo, płacisz cenę w czasie i paliwie, aby zaoszczędzić kilka złotych na płynach. I nikogo w salonie nie obchodzi tak bardzo Twój pojazd.

Twoja instrukcja obsługi zawiera szczegółowe informacje na temat wszystkich komunikatów MM, które mogą się pojawić.

• Like
Reactions: Juggawut
Z mojego doświadczenia wynika, że dealerzy powiedzą wszystko, żeby zwabić cię do serwisu: „Dolać? Jasne!” Potem znajdą coś w twoim Odyseju, co będzie wymagało wymiany za 20 000 mil i stwierdzą, że to pilna potrzeba na dziś: „Proszę 1200 $!” Nie kusiłbym ich, sprawdź sam poziom płynów. Jeśli obawiasz się ZF9HP, wymieniaj płyn co 30 000 mil i wszystko będzie dobrze.

Jedynymi płynami, które należy "uzupełnić", są: płyn hamulcowy, płyn chłodniczy i płyn do spryskiwaczy.
Skrzynia biegów jest uszczelniona i nie można sprawdzić poziomu płynu.
Wspomaganie kierownicy jest elektryczne, więc nie ma żadnego płynu.

Mogłeś to sprawdzić w kilka sekund i zaoszczędzić sobie długiej podróży do dealera.

Płynu hamulcowego nie należy uzupełniać. Poziom powinien się obniżać w miarę zużywania się klocków hamulcowych i jeśli wszystko działa zgodnie z projektem, płyn w zbiorniku pompy hamulcowej nie osiągnie dolnej granicy nawet wtedy, gdy klocki będą całkowicie zużyte.

Jeśli poziom płynu hamulcowego jest bliski dolnej granicy, a hamulce wcale nie są gotowe do wymiany, to czas zacząć szukać wycieku w układzie hamulcowym. Poza tym nie ma naprawdę powodu, aby otwierać zbiornik pompy hamulcowej częściej niż co trzy lata, aby wymienić płyn.

Discussion starter · #12 ·
Dzięki wszystkim za dodatkowe odpowiedzi.

Uzupełnianie oleju silnikowego, płynu do spryskiwaczy, płynu chłodzącego i płynu hamulcowego jest łatwe i robiłem to w każdym samochodzie, jaki kiedykolwiek posiadałem. Ale uszczelniona 9-biegowa skrzynia biegów w naszym EX z 2019 roku była moim zmartwieniem. Sprawdzam, czy na betonowej podłodze naszego wiaty garażowej nie ma wycieków oleju (nie ma żadnych), więc nasza skrzynia biegów nie przecieka. Chciałem się tylko upewnić, że niezabieranie naszego Ody do serwisu nie spowoduje utraty gwarancji na skrzynię biegów.

Czy istnieje jakiś poważny serwis, który powinien być wykonany przy określonym przebiegu dla naszych Ody 2018+? A może jeśli nigdy nie zabierzemy naszego Ody do serwisu, wszystkie gwarancje nadal będą ważne?

Gwarancja jest ważna niezależnie od tego, kto serwisuje pojazd. Możesz kupić pojazd i nigdy nie wracać do salonu, o ile wymagane interwały serwisowe są wykonywane przez Ciebie lub innego mechanika.
...i zachowaj wszystkie rachunki za wszelkie prace wykonane poza salonem, w tym części, które kupiłeś i robociznę wykonaną przez innych mechaników 👍. W ten sposób masz dowód na to, że praca została wykonana przez licencjonowanego mechanika i z wysokiej jakości części.

Discussion starter · #15 ·
Gwarancja jest ważna niezależnie od tego, kto serwisuje pojazd. Możesz kupić pojazd i nigdy nie wracać do serwisu o ile wymagane przeglądy są wykonywane przez Ciebie lub innego mechanika.
To część mojego problemu. Jakie są wymagane okresy między przeglądami, aby zachować ważność gwarancji? Nie mam pojęcia.

Interwały są podyktowane przez MM w twoim pojeździe. Musisz bezwzględnie przestrzegać zaprogramowanego algorytmu. Jak posłuszeństwo wobec Fauci, tylko trochę mniej arbitralne i kapryśne.

Możesz chcieć zorientować się ogólnie, sprawdzając harmonogram konserwacji dla ostatniego roku, w którym Honda wydała jeden dla Ody. MYŚLĘ, że to było '10 lub '12, ale pozwolę się poprawić. Zostałem poinformowany, że bardziej prawdopodobny jest rok 2004! Dostępne na stronie internetowej Hondy.

Możesz chcieć zorientować się ogólnie, sprawdzając harmonogram konserwacji za ostatni rok, w którym Honda wydała jeden dla Ody. MYŚLĘ, że to było '10 lub '12, ale dam się poprawić. Dostępne na stronie internetowej Hondy.
Myślę, że to było faktycznie dużo wcześniej, w 04 roku. MM zostało wprowadzone do Odysei w 05 roku i nie sądzę, żeby zapewnili standardowy harmonogram, kiedy to zrobili.

Dziękuję za poprawkę. Nie lubię podawać błędnych informacji.

• Like
Reactions: WiiMaster
...i zachowaj wszystkie rachunki za wszelkie prace wykonane poza salonem, w tym części, które kupiłeś, i robociznę wykonaną przez innych mechaników [emoji106]. W ten sposób masz dowód na to, że praca została wykonana przez licencjonowanego mechanika i z wysokiej jakości częściami.
Mechanik nie musi mieć licencji. Zrób to sam wystarczy, aby zachować gwarancję.

Płynu hamulcowego nie należy uzupełniać. Poziom powinien się obniżać w miarę zużywania się klocków hamulcowych i jeśli wszystko działa zgodnie z projektem, płyn w zbiorniku pompy hamulcowej nie osiągnie dolnej granicy nawet wtedy, gdy klocki będą całkowicie zużyte.

Jeśli poziom płynu hamulcowego jest bliski dolnej granicy, a hamulce wcale nie są gotowe do wymiany, to czas zacząć szukać wycieku w układzie hamulcowym. Poza tym nie ma naprawdę powodu, aby otwierać zbiornik pompy hamulcowej częściej niż co trzy lata w celu wymiany płynu.
Powinien być uzupełniany w miarę obniżania się poziomu z powodu zużycia klocków z kilku powodów. 1. Więcej płynu w układzie, jeśli doszło do wycieku, co jest mało prawdopodobne. 2. Mniej powietrza w zbiorniku oznacza mniej powietrza, a tym samym wilgoci i kondensacji, ponieważ płyn hamulcowy jest higroskopijny.

Uzupełnij go, ale upewnij się, że go wysysasz przed ściśnięciem zacisków w celu zamontowania nowych klocków, chyba że chcesz mieć ogromny bałagan.

1 - 20 of 31 Posts